sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kosmetiikan eläinkokeet

Tarkoituksenani oli kirjoittaa ihan muusta aiheesta seuraavaksi. Lueskelin toisten blogien kommentteja, ja kiinnitin huomioni eläinkoe-keskusteluun.

EU:ssa valmiiden kosmetiikkatuotteiden testaaminen on ollut kiellettyä vuodesta 2004 alkaen. Oikeastaan  eläinkokeiden tekeminen lopputuotteilla lopetettiin jo sitä ennen, koska 2004 siirtymäaikaan mennessä eläinkokeita ei saanut enää käyttää, pakkohan oli sitä ennen jo luoda vaihtoehtoiset menetelmät ja testata niiden toimivuutta.

Vuodesta 2009 tuli voimaan raaka-aineiden testauskielto ja markkinointikielto. EU:n alueella ei saa markkinoida eläinkokeilla testattuja raaka-aineita. 11.2.2013 asti oli kuitenkin pieniä poikkeuksia, joita sai testata eläimillä. Nyt kuitenkin ollaan tilanteessa, jossa EU:n eläinkoekielto on täydellinen.

En itse hyväksy eläinkokeita. Yrityksenkin näkökulmasta eläinkokeet ovat hyvin kallis vaihtoehto. Niille on etsitty pitkää ja etsitään vieläkin hyviä korvaavia vaihtoehtoja. Eläinkokeita käytetään vielä Euroopassa muissa kokeissa kuin kosmetiikan kokeissa.

Huomioitavaa on, etteivät EU:n ulkopuolelta tulevat merkit ole sitoutuneita näihin samoihin säädöksiin. Mielenkiintoiseksi sen tekee markkinointikielto. Miksi EU:n alueella saa markkinoida esimerkiksi japanilaisia tuotteita. Useissa Aasian maissa on voimassa laki, jonka mukaan markkinoille ei saa tuoda tuotetta, jos tuotetta ei ole ensin testattu eläimillä.

Mikä lasketaan sitten eläinkokeettomaksi, cruelty free -kosmetiikaksi? Meidänhän pitäisi luottaa, että kaikki EU:n sisällä markkinoitavat tuotteet ovat eläinkokeettomia. Mutta jos raaka-aineet on testattu eläimillä vaikka kaksikymmentä vuotta sitten ja niitä samoja raaka-aineita yhä käytetään. Lasketaanko se? Entä jos luonnonkosmetiikkasarja ostaa raaka-aineensa joltain toiselta, joka on alunperin käyttänyt eläinkokeita?

Harvalla merkillä on mahdollisuutta olla käyttämättä raaka-aineita, joita ei olisi ikinä käytetty eläinkokein. Valitettavasti kaikki eivät voi olla varmoja alihankkijoittensa raaka-aineiden alkuperästä. Jos haluat olla hyvin tarkka eläinkokeettomuudesta, kannattaa tutustua Animalian sivuihin ylipäätään, ja erityisesti Animalian kosmetiikkalistaan.  Listalta löytyy muutamia omia suosikkejani: Burt's Bees, Melvita ja Bulldog.


Muistakaa myös, että ihoon pistettävät täyteaineet, kuten Botox, testataan eläimillä.




torstai 24. huhtikuuta 2014

Tuoksulabra osa 1: Chypre

Meidän koulussamme oli ainutlaatuinen tilaisuus osallistua opetuksen ulkopuoliseen tuoksulabraan. PP Perfumesin Sakari Penttinen antoi meidän haistella ensin luonnollisia tuoksuaineita ja lopuksi vielä synteettisiä. Ensin ihan vain tuoksuttelimme noita paperilappuja, ja kirjoitimme mitä niistä tuli mieleen. Lopuksi kävimme niitä yhdessä läpi.





Kävimme läpi perusasioita Chypre- tuoksuista. Chypre (tuoksuluokka D) on vanhanaikaisena pidetty tuoksulaji, mutta asiantuntijat ovat epäilleet sen palaavan muotiin. 




Ensimmäinen Chypre  on Cotyn Chypre 1917. Nykyään Coty ei taida valmistaa tuoksuja omalla nimellään, vaan tekee tuoksuja toisille brändeille. Nykyisin Coty valmistaa tuoksuja, värikosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita. Cotyn brändejä ovat mm. Rimmel, OPI, Philosophy, Marc Jacobs Fragrances ja yleisesti ottaen suuri osa julkkistuoksuista. 

Melkein kaikki tuntemamme merkkituoksut eivät ole kyseisen merkin alaisuudessa, vaan merkit ovat antaneet toiselle yritykselleen brändinhallinnan ja valmistukseen tuoksut. Jätetään pois laskuista Guerlain, Hermès ja Chanel.
Esimerkkejä: 
IFF: Estée Lauder
Puig: Prada, Nina Ricci, Carolina Herrera, Valentino

Elintarviketeollisuus ja tuoksuteollisuus kulkevat usein käsi kädessä. Monet yritykset ovat tekemisissä sekä elintarvikkeiden, että tuoksujen parissa. Raaka-aineet voivat jossain määrissä olla samoja tai tuoksuraaka-aineet elintarviketeollisuuden sivutuotteita. Tuoksuaineita saadaan myös esimerkiksi lääketeollisuuden sivutuotteena. Pfizer on lääketieteen tutkimusyritys ja lääkeainevalmistaja. Synteettinen tuoksuaine Calone saadaan Pfizerilta.


Onko kukaan koskaan miettinyt, miksi hajuvesiosastoilla on kahvipapuja. Monet varmasti tietävät,  tuoksuja haistellessa nenä menee helposti tukkoon, ja kahvipavut auttavat siihen. Jotkut tuoksumolekyylit nimittäin jäävät kiinni nenään, ja voivat pysyä siellä itsepäisesti vaikkapa päivän. Kahvipavut voivat korvata tuoksumolekyylit asettumalla kiinni niiden sijasta. Kahvin tuoksumolekyylit haalistuvat kuitenkin melko nopeasti. 



Tuoksuttelimme tuoksulabrassa ensin seitsemän luonnollista chypre -tyylistä tuoksuainetta.

1. Iiris on fiksatiivinen, eli se kiinnittää tuoksun kasaan ja iholle. Se on hieman porkkanainen. Ennen kuin iiris päätyy tuoksupulloon, sen juuren tietylle osalle tehdään rasvakäsittely, ja se laitetaan prässiin. Rasva imee itseensä tuoksun. Rasva kyllääntyy, ja siitä saadaan iirisvoita. Voi puolestaan pestään alkoholilla. Näin saadaan puhdas luonnonmukainen iiriksen tuoksu. Synteettinen iiriksen tuoksu Irone saadaan valmistettua labrassa. Sekä luonnollinen että synteettinen iiris ovat hyvin kalliita.
2. Tammisammal (oakmoss) on allergeeni. Se korvataan yleensä synteettisellä Evernylillä. 
3. Atlasseetristä saadaan aidoksi mielletty seetrin tuoksu. 
4. Patsuli on Indonesiasta peräisin oleva kasvi. Patsulin tuoksu oli erityisesti hippiaikana suosittu. Minulle joku tuoksumyyjä kertoi, että miehet menevät sekaisin patsulista. Itse pidän kovasti patsuli/vanilija/laventeli - vartalovoiteestani.
5. Neroli on klassinen kölninveden raaka-aine. Se on tislattu appelsiinipuun kukista.
6. Bergamotti on fototoksinen, mutta tuoksuissa käytetään Bergamot D'Italie muotoa, joka ei ole fototoksinen. 
7. Jasmiinin tuoksuun kiinnyin kovasti, vaikka se vähän tuo mieleen naisellisen mummotuoksun.

= Nämä seitsemän yhdessä muistuttaa Cotyn Chypre -tuoksua.


Synteettiset

8. Iso E Super hyvin suosittu ja paljon käytetty tuoksumolekyyli. Elämme yhä sen kulta-aikaa, joka alkoi jo 60-70 -luvulla. Se taipuu melkein kaikkeen, ja sen tuoksu tuntuu muuttuvan koko ajan.
9. Galaxolide HHBC on synteettinen myskin tuoksu (myski on aina synteettistä). Tätä voi lisätä melkein mihin tahansa. 
10. Methyl Ionine Gamma on synteettinen orvokin ja syreenin tuoksu. 
11. Hedione on Eau Fraîchen tärkein tuoksumolekyyli. Hedione on jasmiinin korkea huipputuoksu.

= nämä yhteensä ovat Galaxolide -Violette eli Galette.


12. PEA fenyylietyylialkoholi kopioi ruusun tuoksua
13. C-14 on persikan tuoksuinen aldehydi, jota siis löytyy ihan persikasta itsestäänkin

= Galette + 12 + 13 tuoksuu erehdyttävän paljon Lancômen Trésorilta.

14. Dihydromyrcenol miesten tuoksuissa käytetty "vetinen raikkaus". Naurahdin pahasti tälle kuvaukselle, mutta se on juurikin sitä.
15. Calone jäljittelee melonin tuoksua.

= Galette + 14+ 15 on halpa miesten kesätuoksu

Galettea voidaan nimittää parfymöörin korjauslakaksi. Se on oiva lisä tuoksuihin, erityisesti, jos yksi tuoksumolekyyli tulee liian esille muista. Galette tavallaan sitoo tuoksuaineet hyvin yhteen. Sen sijaan Galetten käyttäminen tuoksupohjana on ongelma. 

Escentric molecules Molecule 01 Iso E Super -tuoksu

Rakastan tuoksuja, mutta vasta nyt olen alkanut tutkia tuoksuja vähän syvällisemmin. Täytyy myöntää, että tuoksuharrastus on ihan oma maailmansa, josta en ole tiennyt.  Jos sunnitelmat toteutuvat, meidän tuoksulabramme jatkuvat syksyllä. En malta odottaa!

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Hiusvärit ja PPD

Hiusvärit ovat nyt muutaman vuoden ajan olleet tarkan syynin alla. Jälleen kerran medialla on ollut asian kanssa paljonkin tekemistä.

Syksyllä 2011 uutisoitiin englantilaistytön kuolemasta hiusväreissä sisältämän PPD:n takia. Samaan aikaan oli toinenkin nainen saanut vakavan allergisen reaktion ja vaipunut koomaan.

Mikä PPD
 Ranskalainen kemisti Eugène Schueller kehitti vuonna 1907  hiusten värjäämiseen uuden kemikaalin. Hän nimesi sen Auréoleksi ja perusti 1909 yhtiön  Société Francaise de Teintures Inoffensives pour Cheveux (Ranskan Harmittomat Hiusvärit).  Kemikaali oli PPD ja siitä tuli suuri menestys, sillä ennen sen kehittämistä, ei ollut kovin kummosia hiusvärejä. Yritys vaihtoi pian nimeään, ja se on nykyään maailman suurin kosmetiikkayritys L’Oréal.

PPD eli parafenyylidiamiini (myös P-Phenylenediamine, p-fenyylidiamiini) on eniten kestohiusväreissä ja kevytväreissä käytetty tumma pigmentti. Vastaavanlaisia tuloksia ei voida valitetavasti saada muilla aineilla. Tämä oli kielletty Suomessa jo aiemmin, mutta EU:n myötä se otettiin takaisin käyttöön yhteneväisen lainsäädännön vuoksi. Valitettavasti markkinat ovat myös niin valtavat ja kuluttajat vaativat tehokkaita hiusvärejä, että PPD:tä ei ole voitu tähän mennessä kieltää.

PPD:n vaarallisuudesta ja haitallisuudesta ollaan yksimielisiä. Se aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita, kuten päänahan ja niskan kutiaminen, ihottuma ja kasvojen turpoaminen. Tässä artikkelissa on aika hyvät kuvat allergiasta. Allergia voi ilmetä myös lievempänä kutinana ja ihottumana.

Suosittelen samaa mitä kosmetiikkayritykset ja Teknokemian Yhdistys RY, kannattaa aina tehdä se hiusväripaketin allergiatesti ennen värjäämistä. Haluan silti heittää pienen ajatuksen ilmoille. Allerginen reaktio voi tulla ensimmäisellä, kymmenennellä tai vaikka sadannella hiustenvärjäyskerralla. Allergiatesti voi siis olla myös viimeinen kerta ilman allergista reaktiota. Olkaapa siis aina tarkkana ja varovaisena hiusvärien kanssa.

Myös mustissa hennatatuointiväreissä on joskus PPD:tä. Jos on ollut aiemmin hennatatuointi, ei missään nimessä kannata värjätä hiuksiaan PPD:llä. Tatuointi on suoraan iholla ja pidemmän aikaa, joten siinä altistuu paljon enemmän. Allergisen reaktion voi saada myös ripsi -ja kulmakestoväreistä.

PPD on yhdistetty myös syöpään. Koirille PPD on aiheuttanut mutaatiota eli muutoksia DNA:ssa. Tutkjat ovat sitä mieltä, että toisin kuin kosmetiikka (koska se ei imeydy ihon läpi), hiusvärit pääsevät imeytymään ihosta, ja PPD kasaantuu elimistöön aiheuttaen siellä vaurioita pitkällä aikavälillä.

Paratolueenidiamiini (PTD, Toluene-2,5-diamine) on PPD:n johdannainen. Sen käyttö on myös tarkkaan laissa säädeltyä. Jos et ole aiemmin värjännyt hiuksiasi PPD:llä, valitse hiusväri, joka sisältää mielummin tolueeni -2,5- diamiinia (INCIssä toluene -2,5- diamine). Se ei aiheuta allergiaa yhtä nopeasti ja todennäköisesti kuin PPD. Mutta jos olet jo käyttänyt PPD:tä aiemmin, sillä ei ole väliä, koska tolueeni -2,5- diamiini ristireagoi sen kanssa ja siitäkin voi saada allergisen reaktion.

Hiusten vaalennusaineissa PPD:tä ei ole (vaaleissa kestäväreissä sitä voi olla, mutta ei välttämättä ole).  Se on nimenomaan tumma pigmentti. Mutta kannataa muistaa silti, että hiusten vaalennus on voimakkain kemiallinen käsittely hiuksille. Tässä kestoväreillä värjäämisessä ei ole win-win tilannetta. Minä käytän mustaa kestoväriä, jossa on PPD:tä. On siis ihan mahdollista, että joudun siirtymään toisenlaisiin vaihtoehtoihin tulevaisuudessa.

Muistakaa vielä, että hiusvärit eivät ole alle 16- vuotiaille.


Lähteet:
 teknokemia.fi
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2516088/

Lisätietoja kaipaavien kannattaa tutustua Kemikaalikimaran hiusvärioppaaseen.

1 Unilever United Kingdom $35.9 billion
2 L’Oréal France $29.6 billion
3 Henkel Germany $13.0 billion
4 Kao Japan $8.5 billion
5 Reckitt Benckiser United Kingdom $7.4 billion
6 Shiseido Japan $7.1 billion
7 Beiersdorf Germany $6.6 billion
8 LVMH France $4.7 billion
9 Lion Japan $3.5 billion
10 AmorePacific South Korea  $3.0 billion
10 Natura Brazil  $3.0 billion
10 Yves Rocher France $3.0 billion
13 GlaxoSmithKline United Kingdom $2.9 billion
14 Bolton The Netherlands $2.4 billion
14 LG Household South Korea $2.4 billion
16 Chanel France $2.0 billion
16 O Boticario Brazil $2.0 billion
18 Belcorp Peru $1.9 billion
18 Oriflame Sweden $1.9 billion
18 Pola Orbis Japan $1.9 billion
21 Kosé Japan $1.8 billion
22 Clarins France $1.7 billion
23 L’Occitane France $1.3 billion
23 Pierre Fabre France $1.3 billion
23 Puig Spain $1.3 billion
23 PZ Cussons United Kingdom $1.3 billion
27 McBride United Kingdom $1.2 billion
28 Sunstar Switzerland $938 million
29 Fancl Japan $877 million
30 Yanbal Peru $815 million
- See more at: http://www.happi.com/contents/view_top-companies-report/2013-08-02/the-international-top-30/#sthash.l9prZCaT.dpuf

1 Unilever United Kingdom $35.9 billion
2 L’Oréal France $29.6 billion
3 Henkel Germany $13.0 billion
4 Kao Japan $8.5 billion
5 Reckitt Benckiser United Kingdom $7.4 billion
6 Shiseido Japan $7.1 billion
7 Beiersdorf Germany $6.6 billion
8 LVMH France $4.7 billion
9 Lion Japan $3.5 billion
10 AmorePacific South Korea  $3.0 billion
10 Natura Brazil  $3.0 billion
10 Yves Rocher France $3.0 billion
13 GlaxoSmithKline United Kingdom $2.9 billion
14 Bolton The Netherlands $2.4 billion
14 LG Household South Korea $2.4 billion
16 Chanel France $2.0 billion
16 O Boticario Brazil $2.0 billion
18 Belcorp Peru $1.9 billion
18 Oriflame Sweden $1.9 billion
18 Pola Orbis Japan $1.9 billion
21 Kosé Japan $1.8 billion
22 Clarins France $1.7 billion
23 L’Occitane France $1.3 billion
23 Pierre Fabre France $1.3 billion
23 Puig Spain $1.3 billion
23 PZ Cussons United Kingdom $1.3 billion
27 McBride United Kingdom $1.2 billion
28 Sunstar Switzerland $938 million
29 Fancl Japan $877 million
30 Yanbal Peru $815 million
- See more at: http://www.happi.com/contents/view_top-companies-report/2013-08-02/the-international-top-30/#sthash.l9prZCaT.dpuf

1 Unilever United Kingdom $35.9 billion
2 L’Oréal France $29.6 billion
3 Henkel Germany $13.0 billion
4 Kao Japan $8.5 billion
5 Reckitt Benckiser United Kingdom $7.4 billion
6 Shiseido Japan $7.1 billion
7 Beiersdorf Germany $6.6 billion
8 LVMH France $4.7 billion
9 Lion Japan $3.5 billion
10 AmorePacific South Korea  $3.0 billion
10 Natura Brazil  $3.0 billion
10 Yves Rocher France $3.0 billion
13 GlaxoSmithKline United Kingdom $2.9 billion
14 Bolton The Netherlands $2.4 billion
14 LG Household South Korea $2.4 billion
16 Chanel France $2.0 billion
16 O Boticario Brazil $2.0 billion
18 Belcorp Peru $1.9 billion
18 Oriflame Sweden $1.9 billion
18 Pola Orbis Japan $1.9 billion
21 Kosé Japan $1.8 billion
22 Clarins France $1.7 billion
23 L’Occitane France $1.3 billion
23 Pierre Fabre France $1.3 billion
23 Puig Spain $1.3 billion
23 PZ Cussons United Kingdom $1.3 billion
27 McBride United Kingdom $1.2 billion
28 Sunstar Switzerland $938 million
29 Fancl Japan $877 million
30 Yanbal Peru $815 million
- See more at: http://www.happi.com/contents/view_top-companies-report/2013-08-02/the-international-top-30/#sthash.l9prZCaT.dpuf

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Yleistä tuoksuista

Kansainvälisyysviikolla koulussamme kävi puhumassa Sakari Penttinen tuoksujen luokittelusta.
Luokitteluja on useita, ja ne perustuvat usein klassikkotuoksuihin. Me kävimme läpi ranskalaista tuoksuluokitusta vuodelta 1984.

Ennen tuoksuluokittelua, vähän pikkufaktaa tuoksuista. 

Tuoksut sisältävät alkoholia, vettä ja tuoksutiivistettä. Tuoksuja jaetaan eri ryhmiin tuoksutiivistekonsentraation avulla.

Tuoksutiivistettä %
Parfum  + 20%
Eau de Parfum 10-18 %
Eau de Toilette 6-12%
Eau de Cologne 2-5 %

Huomioitavaa: Cologne nimeä käytetään Amerikassa tarkoittamaan kaikkia miesten tuoksuja. Euroopassa se on aivan unisex nimitys. Eau de Colognea kutsutaan joskus myös Eau Fraiche.

Tuoksuissa on kolme syvyyttä. Kevyin tuoksu haihtuu ensin, ja sitä kutsutaan latvatuoksuksi. Latvatuoksun voi haistaa noin 20 minuuttia. Sydäntuoksu on se täyteläinen ominainen tuoksu, jota kuvaillaan vähän samaan tapaan kuin viinejä. Pohjatuoksun voi aistia noin puolen tunnin kuluttua hajuveden lisäämisestä. Se voi kestää iholla vuorokauden.

Hajuvedet tuoksuvat vähän kaikilla vähän erilaisilta. Myös lämpötila, ilmankosteus ja paikka muokkaavat tuoksua. Monet huomaavat saman ruuan tai viinin maistuvan paremmalta ulkomailla tai kesäterassilla, toiset taas ovat parempia talvipakkasilla. Sama pätee tuoksuihin. Tuoksumieltymykset ovat myös hyvin kulttuurisidonnaisia. Suomessa esimerkiksi ostetaan rahallisesti enemmän meikkejä, muualla Euroopassa kauppa on tuoksujohtoista.



Société Française des Parfumeurs (SFP) 1984 luokittelutapa jakaa tuoksut näihin ryhmiin:

A. Hespéridée (yleensä pieni konsentraatio)
- sitruuna, lime, mandariini, greippi
- neroli, appelsiininkukka
- basilika, korianteri, rosmariini
- kaneli, neilikka
- kielo, gardenia, white flowers
- Dihydromyrcenol, Hedione, Calone, Linalool

B. Fleuri (enimmäkseen femiinisiä)
- ruusu, jasmiini, ylang ylang
- neilikka,orvokki
- gardenia, white flowers
- tuberosa, iiris
- Muguet aldehyde, Cyclamen aldehyde, Peonine, Jasmofore
- Methyl Anthranilate, Benzyl acetate, PEA

C. Fougère (enimmäkseen maskuliinisia)
- kumariini, sammal, laventeli
- yrttimäiset nuotit
- kukkamaiset nuotit, kielo, jasmiini
- mausteiset nuotit, kaneli, neilikka
- Iso E Super, Macrolide, Coumarin, Calone

D. Chypre
- setripuu, tammen sammal, patsuli, labdanum
- jasmiini, ruusi, ylang
- neroli, bergamotti
- aldehydit, sivettihajuste
- persikka, päärynä
- Styrallyl acetate, Civetone, C14, Galaxolide

E. Boisée (enimmäkseen maskuliinisia)
- setripuu, santelipuu
- kataja, mänty
- white flowers
- sitrus nuotit, yrttimäiset nuotit
- Iso E Super, Ambroxan,  Terpenes

F. Ambré (usein itämaisen tyylisiä)
- pihka, puut
-  Tolu balsam, Peru balsam
- labdanum, patsuli, myski, ambra, suitsuke
- vanilja, Ethyl vanillin, Veltol plus
- Amroxan, Ambrein, Balinol, Musk T, Musk ketone

G. Cuir (nahka)
- venäläinen nahka: koivunterva, jasmiini ja orris root (= iiriksen juuret)
- Isobutyquinolene, Safraleine
- Castoreum, Civet


Osa näistä on vielä jaettu alakohtiin, esimerkiksi:
B: Bouquet floral, Soliflore ja  Fleuri aldehydé.


Gal (oxide- viol)ette
Galette on monissa tuoksuissa käytetty tuoksupohja. Samaan aikaan minua järkyttää miten paljon Galeten käytöllä huijataan, mutta toisaalta oikeastaan olen sen olemassaolon vähän jo arvannutkin. Onhan kosmetiikassakin olemassa ns. voidepohjia, joihin eri yritykset lisäävät vain omat tehoaineensa. Sama siis pätee tuoksuihin. Galeten avulla on helppoa ja nopeaa tehdä esimerkiksi kausituoksuja, kärjistetysti  Galette + jokin kukka tai Galette + vaikka persikka, ja siinä onkin kaksi hyvää tuoksua valmiina. Galette -tuoksut tuoksuvat yleensä hyvältä paperissa ja suoraan pullosta nuuhkutettuna kosmetiikkakaupoissa, mutta niissä ei ole samanlaista syvyyttä, kuin "kunnon tuoksuissa".


Tarkat reseptit ovat huippusalaisia, mutta ammattilaiset pystyvät osan raaka-aineista päättelemään.Siksi tuoksuja myydäänkin markkinoinnin kielellä eikä oikeilla raaka-aineilla. Kuten "herkkä ja suloinen vastaleikattujen ruusujen tuoksu"  ( Roses de Chloé) tai "säkenöivä kukkainen tuoksu: säteilevä, raikas ja valoisa" ( Roberto Cavalli Acqua). Kauniit mielikuvat ovat tietysti tärkeitä. Halusin Lancômen  Trésor Midnight Rosen, koska siitä sanottiin: sopii sellaiselle, jonka sielunmaisema on iltaöinen Pariisi.



Monet kyselevät tuoksuista ja kosmetiikasta ylipätään, onko se luonnollinen. Imperialismin aikaan 1800 -luvun lopulla, oli jo aika lailla nypitty kukkia ja käytetty muutenkin luonnonraaka-aineita loppuun. Silloin jo alettiin kehittelemään synteettisiä vaihtoehtoja. Kannattaa ottaa huomioon, että laboratoriossa pystytään valmistamaan ihan samoja yhdisteitä, kuin mitä luonnosta löytyy. Silloin ei olla myöskään riippuvaisia otollisista ruusujen kasvatusoloista yms. eikä lannoitteet tai paikka eivät vaikuta tuoksuun. Synteettisillä raaka-ainella pystytään myös tekemään suurta massatuotantoa. Mitä tulee luonnollisuuden paremmuuteen, se on kosmetiikan yhteydessä harhaa. Luonnossa on sekä hyviä raaka -aineita että pahimmat myrkyt. Synteettisiä myrkkyjä on ihan vain muutama maailman myrkyllisimpien myrkkyjen listalla. Pahimmat ovat tietysti luonnosta. Luonnon raaka -aineet aiheuttavat yleisemmin allergiaa ja luonnon raaka-aineiden mukana tulee helposti epäpuhtauksia mukaan tuotteeseen. Niitä joudutaan monesti käsittelemään hyvin paljon ennen, kuin niitä voidaan käyttää kosmetiikan raaka-aineina. Sama siis pätee hajuvesiin. Luonnon raaka-aineita joudutaan käsittelemään paljon, ennen kuin ne pääsevät tuoksupulloon.

Olemme varmaan ihan tyytyväisiä kaikki, ettei sivetti, ambra ja myski ole enää luonnosta peräisin. Luonnonmukainen sivetti on peräisin sivettikissan rauhasesta, ambra on valaan rasvainen oksennus ja myskiä saataisiin esimerkiksi myskihirven talirauhasesta.Toivottavasti tässä oli vähän uutta näökulmaa luonnollisuuteen.

IFRA (International Fragrance Association) valvoo tuoksujen raaka-aineiden käyttöä. Monia tuoksuja on jouduttu muuttamaan, koska lainsäädäntö on tiukentunut. Monet tietysti ovat kärsineet lempituoksujensa muuttumisesta, mutta onhan kuluttajan turvallisuus tietysti tärkeintä. Joitain klassikkotuoksuja on todennnäköisesti muokattu myös tarkoituksellisesti nykyaikaisempaan makuun.




Käyn tällä hetkellä sisäistä kamppailua. Vaikka olen aina jollain tasolla tajunnut Galetten olemassaolon, vaikka en sille nimeä tiennytkään, en osaa päättää haluanko käyttää niitä vai en. Mitä jos vain pitää jostain Galette -pohjaisesta tuoksusta, onko silloin ihan sama onko tuoksussa Galette vai ei.

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Koulu: Kansainvälisyysviikko

Meillä oli koulussa kansainvälisyysviikko, jolloin normaalia opetusta ei ollut ollenkaan. Sen sijaan meillä kävi vierailevia luennoitsijoita ulkomailta ja yrityksiltä. Myös vaihdossa olleet ja ulkomailla työharjoittelunsa suorittaneet opiskelijat kertoivat kokemuksistaan. Kaikki esitykset olivat englanniksi, myös suomalaisten pitämät. Aluksi se tuntui hassulta, mutta pian siihen tottui.

Erityisen mielenkiintoiset esitykset liittyivät juuri omaan alaamme. Kyllähän bisnespuolenkin esitykset kiinnostivat, mutta näitä suorastaan ahmin silmilläni ja korvillani.





Claim Support: Science
 and Marketing behind Cosmetic Products

Dr. Maria Labedzka, Cosmetic
Science, London College Fashion, UK



Maria Labedzka on kemianopettajana London College of Fashion koululla. Siellä Cosmetics Science koulutusohjelma vastaa aika paljon estenomin koulutusohjelmaa Suomessa. Luennollamme hän kertoi kosmetiikkatuotteiden väittämistä, mitä ne voivat olla, millä tutkimuksilla ne voidaan todistaa ja mitä lakeja niihin liittyy. Ensi alkuun kävimme läpi kosmetiikan ja lääkkeiden eroa määritelmässä. Esimerkiski Vaseline on alun perin tuotu markkinoille lääkkeenä. Sitten kävimme läpi Pantene Classic care hoitoaineen väittämiä. 
Hoitonaineessa on väittämä 100 % vahvemmat hiukset.

Enemmän vahingoittuneita hiuksia -> heikommat hiukset
Vähemmän vahingoittuneita hiuksia -> vahvemmat hiukset


Toinen esimerkki oli antiperspiranteista. 48h antiperspirantin teho testataan "hotroom testillä". Vähintään 30 testaajaa laitetaan istumaan 40 asteen huoneeseen. Hikoilun määrää mitataan ja peseytymistä valvotaan. 48 tunnin kuluttua hikoilun määrä on vielä 20% vähemmän kuin mitä deodorantin käytöllä olisi.




Cosmetics Safety - From Confusion to Clarity

M.Sc. Research Director Alex Westerberg, Cosmarts LtD

Luentomme käsitteli kosmetiikan "risks and hazards" , vaaroja ja uhkia. Tärkein opetus oli, että annostus tekee myrkyn. Esimerkiksi liian vähän vettä tai liian paljon vettä elimistössä on tappavaa.

Opin myös, että eteerinen "Citrus oil" voi aiheuttaa fototoksisen reaktion iholla sen reagoidessa UV -valon kanssa. Reaktio muistuttaa auringonpolttamaa. 

Kävimme myös läpi luonnollinen vastaan synteettinen - ongelmaa. Monesti kuvitellaan, että luonnollisuus on parempi. On huomioitavaa, että luonnossa on hyviä raaka-aineita sekä hyvin hyvin vaarallisia myrkkyjä. Itseasiassa maailman vaarallisimmista mrykyistä vaarallisimmat ovat peräisin luonnosta, ensimmäisenä botuliini.

Luonnonmukainen basilika öljy sisältää kolme EU 26 allergeenia ja yhden EU:n käyttöä rajoittaman aineen. Luonnollisuus ei siis missään nimessä tarkoita myrkyttömämpää ja turvallisempaa.
 
Classification of Perfumes
 Perfume Entrepreneur M.Sc. Sakari Penttinen, PP Perfumes



En meinannut pysyä nahoissani tämän Sakari Penttisen luennon aikana. Hän on suomalainen hajuvesiyrittäjä. Kun kuulin nimen Grasse, olin jo aivan myyty. Grasse on ranskalainen kaupunki, joka on kuuluisa tuoksuhistoriastaan. PP Perfumesin tuoksut valmistetaan juuri Grassessa. Itse olen tavallaan käynyt kaupungissa, valitettavasti emme löytäneet keskustasta parkkipaikkaa ja jatkoimme seuraavaan kaupunkiin. Olisin halunnut vierailla siellä tuoksumuseossa.

  Sakari Penttinen siis luennoi meille tuoksujen luokittelusta, josta on tulossa ihan oma postaus seuraavaksi.




PP Perfumesin tuoksut:
Hannele Eau de Parfum 
Helena Eau de Toilette 
Aurora Eau de Toilette 
Angelo Caduto Eau de Toilette
Disco Diva Eau de Toilette
Lisette Eau de Toilette
PP Perfumes Eau de Cologne 
PP Perfumes Facebook

torstai 3. huhtikuuta 2014

Näitä himoitsen: tulevat meikkikokoelmat

Etten kirjottaisi pelkästään raskasta tietoa, haluan jakaa kiinnostustani tuleviin meikkikokoelmiin. Näitä odotan suorastaan päiviä laskien.


MAC Maleficent


Lookiin kuuluu ruusunpunaiset huulet ja ruskea silmämeikki. MAC on kuuluisa loistavista pigmenteistään. Uskoisin, että tuo huulipuna on juuri oikeanlainen punainen. Sävyyn sopivaa huulikiiltoa ja huultenrajausta ei tarvitse kaukaa hakea.



Eye Shadow x 4 Palette – Limited Edition 

  • Ground Brown
  • Concrete
  • Carbon
  • Goldmine

Lipstick – Limited Edition

  • True Loves Kiss

Pro Longwear Lipglass – Limited Edition

  • Anthuriam

Pro Longwear Lip Pencil – Limited Edition

  • Kiss Me Quick



Lähde

Chanel Inimitable Waterproof / Mascara Multi-Dimensionnel
 
 67 Violet Touch (Purple with Gold Shimmer) (Limited Edition)
77 Orange Touch (Orange with Gold Shimmer) (Limited Edition)
Pidän värillisistä ripsiväreistä. Käytän (ainakin omasta mielestäni) sen verran turvallisia meikkisävyjä silmissä muuten, että tykkään repäistä välillä ripsivärillä.

Lähde

Guerlain Rouge G de Guerlain

 864 Mercedes-Benz | Rose Grenat – velvety red-pink 
866 Lamborgini | Rose Glace – nude, barely there pink

Peilillä varustetut hylsyt ovat muutenkin upeinta mitä tiedän, mutta vielä sesonkivärissä pinkillä hylsyllä, tahdon!

Lähde



Dior 5 Couleurs Transat Edition – Limited Edition
Atlantique

Diorskin Nude tan


Diorin viisikot ovat aina niin herkullisia ja vastustamattomia. Pigmentit ovat hyviä, mutta kuitenkin hyviä sellaiselle (minulle), joka ei ole taitava häivyttämään voimakaspigmenttisiä luomivärejä.

Paletit ja tuo Diorskin Nude Tan ovat vielä niin kauniita. Kokoelman seiloriteema viehättää minua suuresti. Se on aina ajankohtainen klassikko kesäisin.

Lähde

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...